Land van Cuijk

Historie

Het ontstaan van de vierdaagse Boxmeer


Hoe het allemaal begon... 

Het gaat allemaal terug naar het einde van de jaren 70. De Boxmeerse Buurtvereniging Bakelgeert-Noord nam op een gegeven moment het initiatief om te komen tot een buurthuis in Boxmeer-Noord. Na jaren van actievoeren en moeizame onderhandelingen ging het gemeentebestuur toen eindelijk akkoord met een buurthuis voor twee wijken. Buurtvereniging Hollesteeg II werd opgericht en begin november 1980 volgde de opening van buurthuis 't Tweespan. Een toepasselijke naam, want de beide buurtverenigingen moesten de kar gaan trekken. 

De nieuwe buurtvereniging zocht een activiteit voor de kinderen in de zomerperiode. Bakelgeert-Noord kende al vele jaren de succesvolle bouw- en speelweek. Hans de Wit kwam toen op het idee van een avondwandelvierdaagse. Dit plan werd aangenomen en samen met voorzitter Theo Tunnissen en Joris Claessen werd afgesproken dat er minimaal 40 deelnemers moesten zijn om dit initiatief een jaarlijks vervolg te geven. Dit ging zeker gebeuren: er liepen de eerste keer al 84 wandelaars mee.

Jarenlang was het startbureau gevestigd in Buurthuis 't Tweespan in de Hollesteeg. Daarna kon enkele jaren gebruik gemaakt worden van de aula in de aangrenzende basisschool Het Ogelijn. Doordat het de laatste jaren ook steeds moeilijker werd om met de routes uit te wijken naar het noorden vanwege bouwwerkzaamheden in de nieuwe wijk De Maasbroeksche Blokken, werd De Flip aan de Faunalaan de nieuwe startlocatie aan de andere kant van Boxmeer (wijk Luneven). 

In 2007 werd weer omgezien naar een nog betere startlocatie. Dat werd De Weijer in het centrum van Boxmeer. Deze nieuwe locatie biedt meer parkeermogelijkheden en vooral ook een betere uitgangspositie om variatie in de routes aan te brengen. De Avondvierdaagse wordt op de laatste avond afgesloten met een feestelijke inhaal in het Weijerpark.

Inmiddels is de avondvierdaagse ook uitgebreid met enkele langere afstanden (tot 25 km per dag en op de laatste dag zelfs tot 40 km). Beginnende en gevorderde wandelaars ontmoeten elkaar. Dat maakt deze wandelvierdaagse uniek.

Schrijf je snel in en loop met ons mee!

1.624 wandelaars hebben hieraan in 2019 deelgenomen. Doe jij mee met de 41e editie van de (Avond)Vierdaagse Boxmeer?

Schrijf je hier in