Land van Cuijk

Historie

Het ontstaan van de Vierdaagse Boxmeer


Hoe het allemaal begon... 

Het gaat allemaal terug naar het einde van de jaren 70. De Boxmeerse Buurtvereniging Bakelgeert-Noord nam op een gegeven moment het initiatief om te komen tot een buurthuis in Boxmeer-Noord. Na jaren van actievoeren en moeizame onderhandelingen ging het gemeentebestuur toen eindelijk akkoord met een buurthuis voor twee wijken. Buurtvereniging Hollesteeg II werd opgericht en begin november 1980 volgde de opening van buurthuis 't Tweespan. Een toepasselijke naam, want de beide buurtverenigingen moesten de kar gaan trekken. 

De nieuwe buurtvereniging zocht een activiteit voor de kinderen in de zomerperiode. Bakelgeert-Noord kende al vele jaren de succesvolle bouw- en speelweek. Hans de Wit kwam toen op het idee van een avondwandelvierdaagse. Dit plan werd aangenomen en samen met voorzitter Theo Tunnissen en Joris Claessen werd afgesproken dat er minimaal 40 deelnemers moesten zijn om dit initiatief een jaarlijks vervolg te geven. Dit ging zeker gebeuren: er liepen de eerste keer al 84 wandelaars mee.

Jarenlang was het startbureau gevestigd in Buurthuis 't Tweespan in de Hollesteeg. Daarna kon enkele jaren gebruik gemaakt worden van de aula in de aangrenzende basisschool Het Ogelijn. Doordat het de laatste jaren ook steeds moeilijker werd om met de routes uit te wijken naar het noorden vanwege bouwwerkzaamheden in de nieuwe wijk De Maasbroeksche Blokken, werd De Flip aan de Faunalaan de nieuwe startlocatie aan de andere kant van Boxmeer (wijk Luneven). 
In 2007 werd weer omgezien naar een nog betere startlocatie. Dat werd De Weijer in het centrum van Boxmeer. 
Omdat de Weijer andere plannen had met het theater is er besloten om in 2023 te starten vanuit Hotel Restaurant Riche. 
Om vervolgens in 2024 de keuze te maken voor Sport en evenementenlocatie 't Hoogkoor.

Inmiddels is de Vierdaagse ook uitgebreid met langere afstanden tot 25 km per dag en op de laatste dag zelfs tot 40 km. Beginnende en gevorderde wandelaars ontmoeten elkaar. Dat maakt deze Vierdaagse uniek.

✓ Wandelen door een Unesco gebied
✓ Het oudste cultuurlandschap van Nederland
✓ Langs Maas, vennen en door bossen
✓ Ideale training voor de Nijmeegse vierdaagse

Schrijf je hier in